15 Mart 2010 Pazartesi

GERÇEKLERE EL'VEDA'

Zülfü Livaneli'nin yazıp yönettiği Veda Filmi produksiyonu ve duygusal yoğunluğuyla etkileyici bir çalışma.Bununla birikte çarptılmış aktarmalardan,yanlış ve eksik bilgilenmekten önemli yanlışlar bulunuyor.
Zübeyde Hanım:Atatürk'ün annesi, Selanik ortamında Zübeyde Molla olarak tanınırmış.Oysa filmde tavrı,giyim kuşamı hele çoğu sahnede başının açık olması mollalığı/dindarlığı ile çelişiyor.Bu sahneden biriside oğlunu karşılamak için saçı açık olarak sokağa çıktığı andır.Bu, o dönem için imkansızdı.
Sarıklı Çocuk:Sarıklı mahalle mektebi çocukları yanlış çünkü sarık sarmak için en azından hocalık, imamlık derecelerine ulaşmak gerekiyordu.

Falaka Sahnesi:Filmde küçük Mustafa'yı falakaya yatırmak için hoca onu alıp bir perdenin arkasına götürüyor  bu yanlış çünkü hocalar öğrencileri tek başına falakaya yatırmazdı dövülenin ayakları bir sırık ve iple sabitleştirilir bunu da sınıf arkadaşları tutardı.
Conkbayırı: Büyük hatalarla dolu bir bölüm süngü hücumuna Mustafa Kemal'in en önde katıldığı hem doğru değil hem de teknik olarak imkansız.Hele tabancasını çekip düşman askerini vurması...Grup komutanı Mustafa Kemal 10 Ağustos 1915 sabahı gerçekleşen taarruzda Conkbayırı'nın hemen doğusunda,Boyun noktasının Kördere tarafındaki korunaklı siperdeydi.Kendisi Arıburnu Raporu'nda beirttği gibi,saldırının işaretini vermiştir.
Samsun 1919:Mustafa Kemal'in 1919'da Samsun'dan ayrılırken yanında sadece iki yaver bulunması mümkün değil. Paşa'nın Samsun'da bir köylüyle yaptığı konuşmada da tarihi hatalar var.Mustafa Kemal köylüye"Düşman yakında burayı işgal eder"diyor; oysa o tarihte Samsun limanında zaten İngilizler vardı ve giriş-çıkış onların onların kontrolündeydi.
Fikriye Hanım'ın örtüsü:Mustafa Kemal'in bekar arkadaşlarıyla birlikte evde yiyeceği yemekte Fikriye Hanım'dan örtüsünü çıkarmasını istemesi ve sonra rakı sofrasına davet edip karşılıklı içmeleri o dönemde böyle bir olay neredeyse imkansızdı.
Kazım Karabekir:Mustafa Kemal'in istifa sonrası Kazım Karabekir onu ziyaret eder.O sahnede kendisinden "Kafkas kolordusu komutanı"olarak sözediliyor.O sırada Kazım Karabekir 15.Kolordu komutanıdır.Filmde buna benzer dikkat çekmeyen ama göze batan hatalar var.

KAYNAK: NTV Tarih Dergisi Mart sayısı

1 yorum:

  1. Veda Filimi Hakkında

    Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi…

    Veda, ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi. Filmde sadece Atatürk’ün hayatı anlatılmıyor, aynı zamanda bir döneme ışık tutuluyor, filmde dostluk, savaş, aşk, sevgi gibi konular ‘insan olmak’ çerçevesinde tekrar ele alınıyor. “Veda” Salih Bozok’un anlatımıyla, bu dostluğun, Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikayesi…

    Veda’nın amacı, Atatürk’ü sadece Türkiye’ye anlatmak değil, aynı zamanda tüm dünyada Atatürk’ün tanınmasını sağlamak.

    Senaryosunu Zülfü Livaneli’nin yazdığı ve yönettiği filmin görüntü yönetmenliğini Peter Steguer yaptı. Müzikler yine Zülfü Livaneli’ye ait. Çekimlerine 27 Ekim’de başlanan filmin senaryo çalışması 3 yıl sürdü ve çekimler 7 haftada tamamlandı. İtalya’dan ekipleriyle gelen Aldo Signoretti ve Vittorio Sodano saç ve makyajı yaptı. Veda için Türkiye’ye 1200 kg makyaj malzemesi geldi. Bu proje için 150 adet gerçek saçtan peruk yapıldı. Makyaj ve saç ekibi için 2 mobil kuaför ve makyaj salonu ve 1 adet makyaj laboratuarı özel olarak tasarlandı ve üretildi.

    Tamamı yerli sermaye ile hazırlanan projede, 13 kişilik İtalyan ve Alman teknik ekip görev aldı. Türkiye’de ilk defa bir prodüksiyon için 12000 parça kostüm ve aksesuar Baran Uğurlu tarafından hazırlandı. Kostümler en ufak ayrıntısına kadar gerçeği yansıtabilsin diye dönemine uygun olarak eskitildi, renklendirildi, işlendi. Devamlı çalışan 29 araç, 98 kişilik ekip ve 2000 kişilik figurasyonla Türkiye’nin en kalabalık prodüksiyonu gerçekleştirildi. “Veda” çekimleri, Ayvalık, İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Savaş sahneleri doğal plato olan Seferihisar’da çekildi. Uşakizade Köşkü gibi gerçek mekanların yanısıra Atatürk’ün arabası ve vagonu da çekimlerde kullanıldı.

    YanıtlaSil