18 Mart 2010 Perşembe

BİLEĞİNDEKİ KUVVET DAMARLARINDAKİ ASİL KANDA MEVCUTTUR

   Üstteki fotoğraf TBMM de olan bir kavgada çekilmiş.Görüntü yabancı değil,peki bu meclislerimizde yaşanan ilk kavga mı? Hatırladığımız kadarıyla ilk kavga değil.Peki hatırlamadığımız...
Osmanlı Meclisi'nde olan kavgalardan ilki Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşanmıştır.Sadrazam Hadım Süleyman Paşa ile üçüncü vezir Hüsrev Paşa'nın 28 Kasım 1544'te Divan-ı Hümayun'da birbirlerine hançer çekerek saldırmaları sonucu azledilmeleri ve bundan dolayı çok üzülen Hüsrev Paşa'nın menfasında açlık grevi yaparak intihar etmesidir.

15 Mart 2010 Pazartesi

GERÇEKLERE EL'VEDA'

Zülfü Livaneli'nin yazıp yönettiği Veda Filmi produksiyonu ve duygusal yoğunluğuyla etkileyici bir çalışma.Bununla birikte çarptılmış aktarmalardan,yanlış ve eksik bilgilenmekten önemli yanlışlar bulunuyor.
Zübeyde Hanım:Atatürk'ün annesi, Selanik ortamında Zübeyde Molla olarak tanınırmış.Oysa filmde tavrı,giyim kuşamı hele çoğu sahnede başının açık olması mollalığı/dindarlığı ile çelişiyor.Bu sahneden biriside oğlunu karşılamak için saçı açık olarak sokağa çıktığı andır.Bu, o dönem için imkansızdı.
Sarıklı Çocuk:Sarıklı mahalle mektebi çocukları yanlış çünkü sarık sarmak için en azından hocalık, imamlık derecelerine ulaşmak gerekiyordu.

9 Mart 2010 Salı

SADRAZAM RUM MEHMET PAŞA

29 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u alması Avrupa da ve Dünya da büyük şaşkınlık yarattı.İslam dünyasında ise bayram havası vardı.Kahire'de Memluklular günlerce fener alayı tertip ettiler,Güney Hindistan'a egemen olan Timur'un torunları elçi göndererek İstanbul'un Fatihi'ni kutladılar,Abbasi Halifesi, İstanbul'un fethinde şehit düşenlerin ruhlarına bütün camilerde Kur'an okuttu.Dünya ayağa kalktı;şaşkınlık ve saygıyla selamladı bu büyük fethi ve onun 21 yaşındaki fatihini.İstanbul'un fethinden sonra halledimesi gereken en önemli konu şüphesiz Çandarlı meselesiydi.Fatih Çandarlı Halil Paşa'dan çok çekmişti.Şehzade iken babası 2.Murat'ın Manisa'da tespihe oturması üzerine iki kez devletin başına geçme fırsatı yakalamış ancak Çandarlı gibi Paşaların"Devlet'in varlığı tehlikede."demeleri üzerine padişahlığı tekrar babasına teslim etmek zorunda kalmıştı.Neticede Fatih Çandarlı'yı idam etti.

3 Mart 2010 Çarşamba

Türk Olmak

Aslında çok şeydir, Türk olmak.
Türk olmak, Osmanlı’nın borcunu ödemektir. Hovarda babanın borçla yaşayan evladı gibi.


Kosova’da ve Bosna’da, Batı Trakya’da ve Makedonya’da bilmem kaç asır geçmişte kalan meselelerin hesabını vermektir.